Rick ve Morty: bir kurgubilim komedisi

Rick ve Morty (orj. Rick and Morty), Amerikan yapımı bir yetişkin bilim-kurgu çizgi dizisi ve durum komedisidir. Seride, çılgın bilim-adamı Rick ve onun biraz salağına torunu olan Morty’nin boyutlar arası maceraları ve aile yaşamı işlenir. 2013’de yayımlanmaya başlayan dizinin şu ana kadar toplam 21 bölüm içeren 2 sezonu yayınlanmıştır. 14 bölümlük 3. sezonu ise 25 Mart 2017’den itibaren vizyona girecektir. Seri, Justin Roiland ve Dan Harmon tarafından üretilmiştir.

Konu

Dizinin baş kahramanı Rick alkolik bir dâhidir ve kızı veteriner cerrah olan Beth’in yanına taşınmıştır. Zamanını evin garajında ilginç projeler üreterek ve torunu Morty ile (bazen de diğer torunu olan Morty’nin ablası Summer ile) çoklu evrenlerde sürreal maceralara atılarak geçirmektedir.

Karakterler

Rick Sanchez: Kafası kırık bencil bir bilim adamı, Beth’in babası, Jerry’nin de kayın pederi ve dolayısıyla Morty ve Summer’ın da dedesi. Serinin ana kahramanı. Sorumsuz bir kişilik ve sürekli geğirerek konuşur.

Morty Smith: Rick’in iyi kalpli fakat hemen strese kapılan 14 yaşındaki torunu. Genelde Rick’in planlarına itiraz eder. C-137 evreninin Morty’si, Rick tarafından “Morty’lerin Morty’si” olarak adlandırılır. Morty’nin yan karakter olarak bir işlevi de, yayınladığı “Morty beyin dalgaları” sayesinde Rick’in “dâhiyane dalgalarını” kompanse ederek Rick’i takip eden pek çok boyutlar arası düşmanlarından korumaktır.

Beth Smith: Rick’in kızı, Morty ve Summer’ın annesi. Hayvan hastanesinde at cerrahı olarak çalışır. Aklı başında bir karakterdir ve kocasının egosu ile mücadele eder. Hayatından memnun değildir.

Jerry Smith: Summer ve Morty’nin babasıdır. Rick’in Morty’yi etkilemesine şiddetle karşı çıkar. İyimser bir karakterdir ve sıradan bir reklam şirketinde çalışmaktadır.

Summer Smith: Morty’nin 17 yaşındaki ablasıdır. Geleneksel ve akranları ile statüsünü geliştirmeye çalışan bir genç. Annesine benzer bir karakterdir. İkinci sezonda Rick ve Morty’nin maceralarına eşlik etmeye başlamıştır.

 

SPOILER – İzlemeyenler bu kısımdan sonrasını okumasınlar!

 

Summer Morty Jerry Beth Rick

 

 

İlk sezon bölümleri hakkında biraz ipucu verelim:

S1E1 Pilot: Aile; Morty’nin, dedesi Rick’e takılıp okulu aksatmasından rahatsızdır. İkili, Rick’in bir projesi için boyut C-35’de bulunan mega ağaçlardan meyve toplamaya giderler. Başlarına türlü belalar gelir. Döndüklerinde meyvenin etkisiyle Morty geçici olarak süperzeka olmuştur. Anne ve babası Morty’nin bu halini görünce Rick’le takılmasının, eğitimine engel olmayacağına kanaat getirirler.

S1E2 Lawnmower Dog: Jerry, evin köpeği olan Snuffles’in salaklığından yakınır ve Rick’den, köpeğin zekasını artıracak bir cihaz yapmasını rica eder. İkilimiz (Rick ve Morty), Morty’nin matematik öğretmeninin rüyalarına girerek, Morty’nin sınavda yüksek not olması için bir maceraya atılır. Inception’ın dibine vururlarken Elm Sokağından efsanevi Fredy Kruger ile maceralara girerler. Bu sırada gerçek dünyada, evin köpeği fazla zekadan coşmuş ve kendine mekanik bir mecha (içine girilen insansı dev robot) inşa ederek elektronik cihazlar yardımıyla konuşmaya da başlamıştır. Ev ahalisinin ve insanlığın kendisine ve diğer köpeklere olan tavrına gıcıklanıp bir robot-köpek ordusu kurarak insanlığı ele geçirmeye karar verir.

S1E3 Anatomy Park: Yılbaşında Rick, Morty’yi küçülterek hayatını kurtarmak için evsiz bir adamın vücudunun içine gönderir. Adamın vücudu mikroskobik bir ekosistem olup, Anatomi parkı olarak adlandırılmaktadır (Disney’in tema parkları ve Jurassic Park gibi). Parkta kaçmaya çalışan çeşitli pek çok mikrop ve hastalıkla türlü maceralara atılırlar. Dışarda ise, Beth’in kayın pederi ve kayın validesi ziyarete gelmişlerdir. Bu sırada Smith ailesi ise telefon, tablet ve TV gibi cihazlardan uzak durak aile bağlarını güçlendirme niyetindedir.

S1E4 M.Night Shaym-Aliens!:  Rick ve Jerry uzaylılar tarafından kaçırılarak bir sanal gerçeklik ortamında tutsak alınmışlardır. Rick defalarca kaçmaya çalışsa da bir biri içinde çalışan birden fazla sanal gerçeklik ortamında olduklarını anlar. Jerry ise sistemin hatalarına rağmen olayı anlamaz ve işi ile alakalı bir elma reklamı üzerinde çalışır da durur. Rick uzaylıları aldatarak güya aradıkları karışımı verir ve ellerinden kurtulmayı başarırlar.

S1E5 Meeseeks and Destroy: Morty, Rick’in maceralarının çok tehlikeli olduğunu söyleyerek bir sonraki macerada kendisinin söz sahibi olacağı bir anlaşma yapar. İkili, “Jack ve Fasulye Sırığı” benzeri bir maceraya atılırken, evdekiler Rick’in “Meeseeks Kutusu” adını verdiği cihaz ile dertlidirler. Bu cihaz, aktive edildiğinde görevi size yardımcı olmak olan mavi bir yaratık ortaya çıkar ve görevi bitince yok olur. Ancak, Jerry bir türlü Golf oymayı beceremediğinden dolayı işler biraz sarpa sarar.

S1E6 Rick Potion #9: Morty, okulundaki dans gecesi için Rick’ten bir iksir yapmasını ve arkadaşı Jessica’nın kendisini daha çekici bulmasını istemektedir. Ancak, Jessica grip olduğundan dolayı iksir kontrolden çıkar ve havayoluyla tüm dünyaya yayılarak insanları yaratığa çevirmeye başlar. Rick bir antidot üretse de başarısız olur. İkili artık pes edip çareyi tüm dünyanın kurtulduğu alternatif bir başka evrene göç etmekte bulur. Tam o anda, vardıkları alternatif evrendeki alternatif Rick ve Morty, deney yaparken ikilinin gözleri önünde ölürler. İkili alternatif ölülerini gömüp yerlerine geçerler ve bir şey olmamış gibi yaşamaya devam ederler.

S1E7 Raising Gazorpazorp: Rick bir uzaylı dükkanından Morty’ye oyuncak robot alır. Bir süre sonra, oyuncak robot Morty’nin uzaylı çocuğunu doğurur! Rick ve Summer robotun ana gezegeni olan Gazorpazorp’a giderek Morty Jr.’a daha uygun ebeveynler aramaya karar verirler.  Bu gezegende, kadınların dominant olduğunu ve erkeklerin birkaç günde erişkin hale geldiğini görürler. Bu sırada Morty ise, Jr.’ın hızlı bir şekilde büyümesiyle ebeveynliği acı bir şekilde tecrübe etmiş olur.

S1E8 Rixty Minutes: Rick, sıkıntıdan, alternatif evrenlerdeki TV yayınları alan bir alıcı icat eder. Aile, yayınları zaplarken kendi alternatif hallerini görürler: Beth başarılı bir insan cerrahı, Jerry ise ünlü bir aktördür. Aralarında bir tartışma başlar ve bazı aile sırları açığa dökülür. Eğer Beth, Summer’a erken yaşta hamile kalmasa belki de Jerry ile evlenmeyip alternatif gerçekliklerdeki hayallerindeki karakter olacaklarını düşünürler. Gerçekleri öğrenen Summer, kendini suçlu hisseder ve eşyalarını toplamaya başlar. Bu sırada Morty, Summer’a daha önce alternatif bir başka gerçeklikte Rick ile tüm dünyayı yok ettiklerini sonra, şimdi içinde bulundukları evrene geldiklerini, geldiklerinde ise kendilerini ölürken bulduklarını, cesetleri gömüp yerlerine geçtiklerini anlatır (Sezon 1 Bölüm 6) ve kimsenin bir yere ait olmadığı, bir gün herkesin öleceğini ifade eder. Summer da gitmekten vazgeçer. Bu sırada, alternatif gerçekliklerinde Beth ve Jerry birbirlerini gerçekten sevdiklerini anlarlar ve bölüm mutlu sonla biter.

S1E9 Something Ricked This Way Comes: Summer Şeytan’ın işlettiği bir antika dükkanında iş bulur. Dükkanda, alan kişinin isteğini yerine getiren ama aynı zamanda sahibini lanetleyen ürünler satılmaktadır. Bu sırada Jerry ve Morty, Jerry’nin Plüton’un gezegenlik statüsü ile ilgili görüşlerinden dolayı uzaylılar tarafından Plüton gezegenine götürülürler. Ancak sonrasında, işletmelerin plütonyum madenciliğinden dolayı gezegenin küçüldüğü gerçeği ortaya çıkar. Fakat Plüton gezegeni yetkilileri, Jerry’yi kullanarak işlerini örtbast etmeye çalışmaktadır. Jerry gerçeği anlar ve ikili dünyaya deport edilir. Bu sırada Rick, Şeytan’ın dükkanının tam karşısına bir dükkan açarak Şeytan’ın işini baltalar. Şeytan bunalıma girip intihar edecekken Summer’ın fikri ile bir online e-ticaret sitesi kurarlar ve voleyi vuran Şeytan Summer’a kazık atar. Sonrasında, Summer ve Rick intikamını kas gücü ile alırlar.

S1E10 Close Rick-counters of the Rick Kind: Alternatif boyutlarda yaşayan 27 farklı Rick cinayete kurban gidip, Morty’leri de kaçırılınca; Boyutlar-arası Rick Konseyi C-137’de bulunan Rick’in (seride hikayelerini izlediğimiz orijinal olan) tutuklanması emrini verir ve cinayetlerden sorumlu tutar. Konseyden kaçan Rick, gerçek suçlunun peşine düşer. Buldukları suçlu Rick, Morty’leri çalıp kendisine kalkan yaparak gizlenmektedir. Morty, dedesinin kalkanı olmaktan başka bir işe yaramadığını anlarken, Jerry ise alternatif Rick’lerden en nazik olanı ile arkadaşlığını ilerletmektedir. Morty, alternatif Morty’leri gaza getirip isyan bayrağını çekerken, asıl suçlu olan Rick’in aslında Morty’sinin zihin kontrolünde olan bir kukla olduğu gerçeği ortaya çıkar.

S1E11 Ricksy Business: Morty’nin ebeveynleri Titanik temalı bir atraksiyona katılırlar fakat işler umdukları gibi gitmez. Evde ise Summer bir parti vermeye niyetlenir ancak Rick boyutlar arası bir sürü uzaylı, yaratık vb. ucubeyi eve davet eder. Durum, Abradof Lincler’in (Adolf Hitler ve Abraham Lincoln’ün karışımı bir yaratık) partiye gelmesiyle iyice tırmanışa geçer. Bu sırada Morty, yanlışlıkla evi bir başka gezegene ışınlar. İşler iyice kontrolden çıkmıştır ve Beth telefondan birazdan eve geleceklerini mesajını atar. Jerry ve Beth tam evin girişindeyken Rick zamanı durdurur ve üçlümüz evi temizlemeye koyulur.

 

Bilim-kurgu ve çizgi dizi severlerin kaçırmamasını düşündüğüm ve efsane olma yolunda emin adımlarla ilerleyen bu seriyi şiddetle tavsiye ediyorum. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere…

Rifat Kurban

Kaynak

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.